Kapcsolat

Alkatrész gyártás a CERN tudósaival a világ legnagyobb gépének fejlesztéséhez

 

Alkatrész gyártás a CERN tudósaival a világ legnagyobb gépének fejlesztéséhez

A 3D Systems DMP nyomtató rendszerei számos ipari környezetben bizonyították már, ezek közül az egyik legnagyobb projekt a Nagy Hadronütköztetőhöz (LHC: Large Hadron Collider) készített hűtőalkatrész volt.

A CERN részecskegyorsítója a világ egyik legnagyobb és legösszetettebb gépezete, amely egy 27 km hosszú föld alatti alagútban helyezkedik el 50-150 méter mélyen a svájci–francia határnál.

A szakembereknek az LHCb detektor fejlesztése során egy olyan nagy pontosságú, szivárgásmentes hűtőalkatrészekre volt szüksége, amelynek elkészítése a szigorú kritériumok miatt (falvastagság 0,25 mm, -40°C-os fagyállóság) hagyományos gyártási eljárásokkal korábban nem járt sikerrel, így került szóba az additív gyártás alkalmazása. A tudósoknak a 3D Systems mérnökeivel együttműködve sikerült optimalizálni az alkatrészt, amelyet DMP Flex 350-es nyomtatón titánból nyomtattak ki.

Részletes leírás a projektről:

https://www.3dsystems.com/customer-stories/cern-lhcb-advances-particle-detection-capabilities-3d-printed-cooling-system?fbclid=IwAR0wT7Jusmo-yiMvXoYaPWSr2wq2ieoUuNytJnbXohDmku-g4ysgurGKpTs