magyar English Kapcsolat

Prototípusgyártás, mérnöki tervezés

Cégünk a 3D Systems magyarországi kompetencia központjaként különféle additív technológiával működő berendezésekkel rendelkezik, amelyekkel lehetőségünk van ügyfeleink gyártási igényeit kiszolgálni. Ezen túlmenően nyomtatási kapacitásunk alkalmas kisebb szériák  nyomtatására, alapanyagtól, valamint darabszámtól függően vákuumöntésére is. A különféle alapanyagokkal feltöltött printereink lehetővé teszik számunkra, hogy a felhasználói követelményekhez igazodva, a megoldások széles skáláját kínáljuk. 

Éljen a gyors prototípus készítés lehetőségével!

A formatervezők által megálmodott tárgyak fizikai megvalósítása soha nem volt ennyire egyszerű, gyors és olcsó, mint napjainkban. A 3D Systems nyomtatói a prototípusok megvalósítására optimális munkafolyamatot kínálnak a projektek továbbfejlesztéséhez és gyorsításához.

 

A 3D Systems által az elmúlt 30 évben kifejlesztett additív gyártási technológia új lehetőségeket nyitott meg a gyors prototípus készítés területén. A korábban fáradságos és időigényes munkával elkészített első mintadarabok manapság napok vagy akár órák alatt kézbe foghatók. A terméktervezési és a gyártmányfejlesztési folyamatok hatékonyabbá váltak, amelynek eredményeként az új termék piacra kerülési ideje lerövidült, azaz a termelékenység megnőtt.

 

 

Az additív technológiák és építőanyagok a prototípus készítés során a következő előnyökkel járnak

 

Digitális tervezés a prototípuskészítésben

A 3D-ben nyomtatott prototípus közvetlenül a CAD tervből készül, így a tárgy méretétől és a gyártási technológiától függően mindössze néhány órára van szükség a modell elkészítésére, amely a hagyományos CNC megmunkálás módszereivel akár hetekig is eltarthat. Ez a felgyorsult kivitelezés lehetőséget ad a vállalatok számára, hogy gyorsabban eljussanak a kiváló minőségű végtermék előállításához. Az additív gyártási technológiával a tervezők nap mint nap újabb iterációkat készíthetnek a fejlesztés alatt álló termékből, amely lehetővé teszi a folyamatosan módosuló terv újabb és újabb változatainak egyidejű összevetését, miközben hagyományos eljárással valószínűleg be kellett volna érni egyetlen végső prototípus elkészítésével. Az iterációk elemzése összességében azt eredményezi, hogy a fejlesztőknek idejük és lehetőségük marad a tervek legapróbb részleteink kidolgozására is változatlan vállalási határidők mellett.   

 

 

Visszamodellezés - tárgyak digitalizálása

Reverse Engineering során a fizikai alkatrészekről az evixScan professzionális 3D szkenner segítségével egy térbeli pontfelhőt hozunk létre, amelyből ezt követően visszatervezéssel állítjuk elő a parametrikus CAD modelleket.

A Geomagic® Design X™ az iparág legátfogóbb visszamodellező szoftvere. Egyesíti az alaksajátosságon alapuló CAD rendszert és a 3D-s szkennelt pontfelhők feldolgozását, így olyan parametrikus és szerkeszthető  3D-s állományok hozhatók létre, amelyek kompatibilisek a legelterjedtebb CAD szoftverekkel.

A nagy precizitású evixScan Heavy Duty Quadro szkenner és a sokoldalú Geomagic® Design X™ egy olyan párosítás, amely segítségével tetszőleges szkennelt állományból gyártásra alkalmas modellek készíthetők. Az evixScan tervező mérnökei terméküket kifejezetten a Geomagic® Design X™ használatára optimalizálták.

 

Mérnöki tervezés akár ötlet alapján

Amennyiben van egy ötlete vagy akár egy bejegyzett szabadalma, amely még nem öltött fizikai testet, de szeretné az első darabot a kezében tartani, akkor a segítségére tudunk lenni. Mérnökeink közreműködésével műszaki rajzból vagy akár egy ötletből is fizikai valóság lehet. Ön elképzeli, mi formába öntjük!

 

Lépjen egy magasabb szintre a termékfejlesztésben

Éljen az új technológiai lehetőségekkel és a tervezés alatt álló alkatrészeket már a fejlesztés kezdeti stádiumában a leendő végterméket leginkább megközelítő additív technológiával készítse el és a prototípust a valóságot leginkább megközelítő környezetben tesztelje. A vizsgálatok során nagyon hasznosak információk gyűjthetők a termék termikus, kémiai és mechanika viselkedéséről, amely a tervezés további fázisait jelentősen lerövidítheti

A funkcionális prototípusok alkalmazásával könnyedén vizsgálhatja az alkatrészek geometriai kialakítását és súlyát, a különféle gyártási folyamatokat, az összeszerelés lépéseit, amely hozzájárul az optimális gyárthatóság meghatározásához.

Az additív gyártási technológia segítségével kész alkatrészeket hónapok helyett, napok alatt elkészíthet az időigényes és igen költséges szerszámgyártás szükségessége nélkül.

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Jelenleg az alábbi 3D Systems készülékekkel vállalunk additív gyártást:

 

SLA (Stereolithography) technológia 

A nyomtatás során a modell az UV lézerfényre térhálósodó fotopolimer szinterezésével, rétegről-rétegre történő építésével készül el.

ProJet 7000HD

                    

A ProJET 7000 HD 3D nyomtató a sztereolitográfia (SLA) páratlan előnyeinek köszönhetően alkalmas prototípusok és funkcionális modellek nyomtatására. A 380x380x250 mm-es munkatér lehetővé teszi nagy méretű tárgy vagy kisebb méretű alkatrészek sorozatgyártását is.

Felhasználási területek

 

Specifikáció

 

Alkalmazott alapanyag

VisiJet® SL Clear - áttetsző plexi jellegű tulajdonságot mutat. Kellően szilárd, kemény, de nem rideg anyag, így bepattanó kötésekkel rendelkező elemek gyártására is alkalmas. UV érzékeny, így elsősorban beltéri alkalmazásra ajánljuk.  

 

    

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

MultiJet nyomtatási megoldások nagyobb méretű prototípusokhoz

A 3D Systems multijet nyomtatási (MJP) megoldásai nagyobb beépítési volument kínálnak (akár 518 x 381 x 300 milliméterig), amely már a professzionális ipari osztály belépő szintű platformjai. A nagy anyagválasztéknak köszönhetően az MJP 3D nyomtatók széles körben felhasználhatók különféle prototípusok elkészítéséhez. Az MJP nyomtatók piezo jet nyomtatási technológiája elvében nagyon hasonló a tintasugaras nyomtató esetében már jól ismert megoldáshoz, azonban a „végtermék” nem egy sík nyomat, hanem egy rétegről-rétegre egymásra épített térbeli tárgy. A 70 fokon megolvadó, kétfázisú támaszanyag megkönnyíti a szükséges támasztékok eltávolítását, a 3D Systems egyedülálló „Hand free” technológiája emberi kéz érintése nélkül a legapróbb részletek finomságát is garantálja. A kifinomult eljárás mozgó és precízen egymásba illeszkedő alkatrészekkel előállítását is lehetővé teszi.  Az MJP 3D építőanyagok ABS és a polipropilén tulajdonságokkal rendelkeznek.

 

ProJet MJP2500Plus (egyik gépünk)

 

Alkalmazott alapanyag: VisiJet M2S-HT90 - áttetsző építőanyag, amely egyedülálló hőállósággal rendelkezik, így alkalmas 100 °C fokos környezetben működő alkatrészek elkészítésére. A finoman kidolgozott forma és felületi minőség az alkatrészek között nagyon pontos illesztés biztosít. Az alapanyag UV érzékeny, ezért elsősorban beltéri alkalmazásra ajánlott.  

Felhasználási terület: A VisiJet M2S-HT90 alkalmas alacsony nyomású fröccsöntő rendszerek esetében formaadó elem elkészítésére.  A pontos illesztések, az apró részletek kidolgozottsága lehetővé teszi funkcionálisan működő alkatrész, egységek tesztelését. Az MJP technológia esetében a támaszanyag eltávolítása kiolvasztással történik, amely a legapróbb részletek sértetlenségét is garantálja.  

Felületi minőség: Az elkészített nyomat finom felületi minőséggel rendelkezik.

 

 

ProJet MJP2500Plus (másik gépünk)

 

Alkalmazott alapanyag: VisiJet M2R-WT - fehér színű építőanyag, amely megfelelő rugalmassággal rendelkezik egymásba pattintható alkatrészek előállítására. A finoman kidolgozott forma és felületi minőség az alkatrészek között nagyon pontos illesztés biztosít. Az alapanyag UV érzékeny, ezért elsősorban beltéri alkalmazásra ajánlott.  

Felhasználási terület: Az MJP nyomtatás mindenekelőtt mérnöki tervezést támogató rapid prototípusok készítésére ajánlott. A pontos illesztések, az apró részletek kidolgozottsága lehetővé teszi funkcionálisan működő alkatrész, egységek tesztelését. Az MJP technológia esetében a támaszanyag eltávolítása kiolvasztással történik, amely a legapróbb részletek sértetlenségét is garantálja.  

Felületi minőség: Az elkészített nyomat finom felületi minőséggel rendelkezik.

 

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

ProJet MJP3600

 

Alkalmazott alapanyag: VisiJet® M3-X - plexi szerűen áttetsző építőanyag, amely nagy szilárdságú, különleges tulajdonsága a 400 oC fokig való hőállóság. A finoman kidolgozott forma és felületi minőség az alkatrészek között nagyon pontos illesztés biztosít. Az alapanyag UV érzékeny, ezért elsősorban beltéri alkalmazásra ajánlott.  

Felhasználási terület: Az VisiJet® M3-X építőanyag kellő keménységgel és szilárdsággal rendelkezik, így beépíthető alkatrészek gyártására is alkalmas. Különleges tulajdonsága a relatív magas hőállóság, amely alkalmassá teszi, alacsony nyomású fröccsöntő szerszámok akár 24 óra alatt történő elkészítésére. Amennyiben néhány száz darab alkatrész legyártása szükséges az M3-X alapanyag segítségével a szerszám rövid határidővel elkészíthető.

MJP nyomtatás mindenekelőtt mérnöki tervezést támogató rapid prototípusok készítésére ajánlott. A pontos illesztések, az apró részletek kidolgozottsága lehetővé teszi a funkcionálisan működő alkatrészek tesztelését. Az MJP technológia esetében a támaszanyag eltávolítása kiolvasztással történik, amely a legapróbb részletek sértetlenségét is garantálja.  

Felületi minőség: Az elkészített nyomat finom felületű minőséggel rendelkezik.

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ColorJet nyomtatás (CJP) - ProJet CJP660Pro

A 3D Systems ProJet CJP x60 sorozatú 3D nyomtatói színes 3D nyomtatást kínálnak, relatív alacsony működési költség mellett. Az elsősorban prezentációs területen alkalmazható CJP technológia olyan színes tárgyak előállítását teszik lehetővé, amelyek kiválóan alkalmasak oktatási intézményekben demonstrációs eszközökként, orvosi beavatkozásokat megelőző konzultációs modellként, vagy akár építészeti és művészeti alkotások makettjaként. Az egymáshoz illeszkedő „full color” alkatrészek korlátozott mértékben, funkcionális működés bemutatására is használhatók. Az elkészült tárgyak fizikai behatásokra érzékenyek, ütés, elejtés esetén eltörhetnek, ám szilárdságuk epoxi utókezelő készlettel (Streght Max Kit) jelentősen javítható..

 

Alkalmazott alapanyag: VisiJet® PXL™ - fehér gipszpor alapú építőanyag, amelyre a nyomtatási technológia során full color bevonat kerül. Az elkészült tárgy érzékeny a fizikai behatásokra, törékeny, szilárdsága epoxi utókezelő készlettel jelentősen javítható.  

Felhasználási terület: A VisiJet® PXL™ építőanyagból készített színes tárgyak elsősorban prezentációs, szemléltető célokat szolgálnak. 

Felületi minőség: Az elkészített nyomat kicsit érdes, műkő tapintású felülettel rendelkezik.

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

DLP (Digital Light Processing) technológia

A modell szintén rétegről rétegre épül fel fotopolimer (UV érzékeny) alapanyagból, amelynek a térhálósítása egy lépésben, projektoros levilágítással történik.

DLP-s gépeink ideális megoldást nyújtanak a kis volumenű gyártáshoz, valamint a minőség és a pontosság megtartása mellett a modellek gyors (akár aznapi) elkészítéséhez.  

Figure 4 Standalone

Felhasználási területek

 

Specifikáció

 

 

Alkalmazott alapanyagok 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

FabPro1000

 

Felhasználási területek

 

Specifikáció

 

Alkalmazott alapanyagok 

 

Kérje egyedi ajánlatunkat !

 

e-mail:

Telefon: +36 1 477 4050

+36 30 277 4056